Ukhuwah fillah abadan abada.. Syukran 'alaikum

Saturday, 23 June 2012

BiG WaR!!!



Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum w.b.t..
Alhamdulillah,, dpt jugak peluang untk mencoret sikit di blog ni.. esok nk balik ke ostel dan insyaAllah meneruskan perjuangan yg lg besar untuk tahun ni..

Frankly speaking, based on the results.. erm,, WE (all the 21st batch) have to make a really big move.. No more lalalalalalalala land..

Kalau nk dibandingkan dgn budak2 sbp. hm,, demam jdnye.. jadi kena jugak ade smgt..
Kite org Islam ni.. byk kelebihan.. boleh doa.. Allah janjikan yg terbaik aslkan usaha kena ada.. teringat pulak kwn kate.. 'nak smgt tuk SPM'.. haha.. insyaAllah boleh..

Semua org nak ni kan..


So.. make a move all my dear friends..
Seronok kan klu bace.. semua calon SMKA Simpang Lima menunjukan prestasi yg cemerlang.

> Yg dpt overseas nye berderet-deret.. semua buat prep..
> Yg dpt local pun,, sume course yg gah2..

SPM ni tntukan hala tuju kita.. memg la bukan pkerjaan.. tp x jeles ke tgk org yg results.. fuhhhhh.. berderet A+, A x ade huruf lain..

Bila buat alumni.. jmpe sume gah2 dan jadi org..
Mak ayah bngge,, adk beradik bngge apatah lg cikgu kite kan..

So,, to all my dear slissians.. tolak sume bnda ke tepi ye.. SPM je skrg..

Klau nk buat jahat,, igt ni taun akhir.. Bila lg nk buat yg baik..
Dkt sini la kita belajar mcm2 kn.. Pahit,, manis,, masam,, sumenye dh rase..
Pengalaman mnjadi ahli batch 21 mnjadikn kite sume knal erti kehidupan..
Lpas ni,, dh x de jerit2 kena marh,, dh x de org pkse suruh solat hajat,, bce quran.. kn.. bet we will miss them forever..

*ayat merapu.. hehe

Ok lah ye.. sme2 kite tingkatkan amalan di samping usaha yg seiring dgn apa yg kte nak,, bukannye doa je tnpa usaha..
Hubgan Allah,, dgn mnusia jgn kite lupa..
Ukhuwah fillah abadan abada.. Uhibbuki fillah <3

Selamat mnghadapi exam semua. Minna~ ganbatte kudasai~~~~





Friday, 8 June 2012

Jumaat penghulu segala hari..



Bismillahirrahmanirrahim..
Salam sayyidul ayyam.. Hari yg penuh barakah InsyaAllah..

Zikir hari ini: YA ALLAH..
Seng je kn.. sme2 ye kita zikir byk2..

Selalunya hari jumaat ni,, ramai org suka.
# hari akhir sekolah.. yg duk asrama.. nk qada' tido esok.. nk balik umah..
# hari last kerja.. bg yg bekerja la.. esok nk relax kt rumah..
# sek pun sekejap je.. lagi2 kalau jadual ringan..

Tapi sbnarnye.. Dlm hari jumaat ni juga tersirat pelbagai rahsia..
Yg paling Besar sekali ialah Hari Kiamat

Amalan yg baik dan diajar Rasulullah ialah membaca surah Al-Kahfi.. bila lg nak bce surah pnjg kan.. 10 muka surat je..
Bce novel 1000 ms boleh.. hehe.. pesanan utk diri sndiri jugak..


Ok lah.. selamat beramal pd hari jumaat.. Nak kongsi kartun ni..




Wednesday, 6 June 2012

Sweet sgt..

Bismillahirrahmanirrahim..
Semoga entry ni sbgai satu perkongsian untuk
kesedaran diri sendiri dan dikongsikan bersama pembaca..









Sepanjang cuti ni asyik tgk org post pasl cinta je.. drpd yg budk2 sek smpai la org yg dh nk kahwin n org yg dh kahwin(ni x kisah la).. Ada stgh yg ckp,, x pe ni post cinta islamik.. Alhamdulillah.. Tp kan apa kata kita kurgkn sikit dan bykkn bnda yg lebih brmanfaat(only suggestion)

X marah pun nak post pasl cinta ni sbb bnda tu fitrah tp bg yg muda2 ni,, kita bercintalah dgn Allah, Rasul, Parents, Teachers, UPSR@PMR@SPM.. kn lg best.. Allah dh tetapkan dh jodohnye.. hehe :)

Disebabkan ari tu, internet laju plak,, bukak youtube dan suddenly trjumpa balik video yg kwn prnah cite.. Percintaan yg sgt sweet utk dilihat dan diambil sbgai pngajaran..

Everybody has their own love story kan.. Cuba tgk link ni.. I've been proposed..Mls nk upload video..

*bg link je la ek..

Bila tgk rse sweet sgt dan mampu ke,, kita dpt sorg laki yg sgt hebat mcm ni(prngai la)..
Malu kan kalau kita sibuk terkejar-kejar bnda yg kita x pasti..











>Jgn sibuk urusan Allah,, kalau diri kita ni x habis lg buat amalan yg Allah suruh..

>Jgn sibuk nak cari psgn hidup, kalau matlamat dlm peperiksaan pun x capai lg..

>Jgn sibuk nak cari cinta, kalau ilmu tu x penuh lgi di dada..

>Jgn sibuk nak cakap pasl cinta je,, tp bnda lain diabaikan..

Memg x dinafikan sume org sronok pasl cinta.. Tapi Cinta YG Abadi spe nk kejar??







Monday, 4 June 2012

KnPe SaYa??



Sebab Allah sygkan kita..










Bismillahirrahmanirrahim..
Tajuk kita hari ni.. knpe saya@aku??????????

Ujian@dugaan@masalah dtg menimpa khidupan kita.. X semua yg berlaku indah belaka kan??
Jadinya,, nak kongsi tips untuk teguhkan IMAN,, tabahkan HATI, kuatkan DIRI untuk hadapi semua bnda yg akan sntiasa dtg sbgai bukti ketaqwaan kpd Allah S.W.T.. Ingat x dlm post sblum ni.. PASTI ADA PENGHUJUNGNYA

Sme2 kita cuba:
* Jgn mengeluh dan marah.. (syaitan suka)

* Tenangkan hati,, istighfar byk.. (muhasabah kembali)

* Cari jgn penyelesaian.. (mintak ptunjuk Allah)

* Cuba untuk selesaikan.. (wlu ape jua cara- mngikut syariat)

* Klu boleh dikongsi, luahkn.. (but ALLAH is the best)

* Jika ada bnda yg lebih pntg, kurgkn fikir mslh..

* Selesaikan satu-persatu..

* Fikirkn hikmah yg Allah uji kita.. (insyaAllah past ada)

* Palg pntg,, bykn dekatkn diri dgn Allah.. (untuk sucikn jiwa)

Sekadar perkongsian untuk sahabat sekalian dan utk diri ini yg masih byk khilafnya.. Ganjaran Allah amat besar buat hambaNya yg bersabar.. Innallaha ma'assabirin.. :)

Kita menangis krna tercari-cari matahari.. Rupa-rupanya Allah dtgkan pelangi..
Kita menangis krna duji.. Rupa-rupanya Allah sediakan syurga hakiki..

Salam seindah suria..







Friday, 1 June 2012

<< ChEcK LiSt >>


Assalamualaikum w.b.t..

Berdasarkan tajuk kita.. Jom kita buat semakan.. Islam is the way of life ke bukan??






Sbelum tu.. Ramai org sekrg ni dh makin hilg nilai Islam yg sbnar kn.. Kita sering terlupa, alpa dan leka dgn perkembangan teknologi dan budaya hendonisme yg semakin menular.. Dan fokus utamanya ialah REMAJA!! Islam ini ialah agama yg begitu syumul.. Islam juga mudah.. Oleh itu,, jom kita hayati Islam yg sbnarnye..

AKIDAH

Bila sebut pasal akidah,, metsilah IMAN kan..
Membenarkn dlm hati, mngaku dgn lisan dan menzahirkan dgn amalan.
Kalau kite kata Allah tu ada, kita benarkn dlm hati, tp klu kita x buat apa yg Dia suruh,, mcm mne tu??
Akidah juga satu prkara yg x boleh dibawa main wlupun prkara kecik.. Ingat!!

AKHLAK

Bila belajar pasal akhlak, sejak sek rendah lagi.. asyik ckp ala,, akhlak seng je.. Ikut logik..
Tapi, sedar x kita, mulut ckp seng, tp prbuatan??
Akhlak merupakan aspek yg sgt penting krna akhlak ini nilai seseorg itu.. Iman jge brgantung pd akhlak..
Sabda Rasulullah SAW : "org yg paling baik sempurna imannya ialah org yg paling mulia akhlaknya. Org yg berbuat baik kepada isterinya ialan org yg terbaik dikalangan kamu'..

Islam itu cantik krna akhlak. X guna kalau ada ilmu tp x pernah manfaatkn. Kite nmpak akhlak ni mcm bnda kecik je..
Belajar pasl jga alam JE tp kita x sedar yg setiap perbuatan tu pahala nya besar..

Kalau nk ckp pasl akhlak ni skopnye luas sgt.. Tp kita kaitkan dgn remaja hari ni..


Pergaulan antara lelaki dan perempuan :

Memang sush la kan?? Cuba cari alasan untuk mnegur, bersembang.. Ya Allah,, sush betul nak jaga. Kalau kat luar tu, jgn ckp bandar, kampung, pekan, hulu, hilir, semua sama je.. Malu tu dh hilang daripada diri. Salah ibu mengandung ke?? Sepatutnya semua pihak main peranan kan??


Menjaga aurat :

Sedihkan tgk org zaman sekarang, yg ni jgnkn org muda yg agak berumur pun hilang dh rse malunye.. Rumah kata pergi, kubur kata mari.. Perempuan dan laki masg2 x endahkan pasl aurt tp sibuk pasl style... Macho?? Cun?? Comel??
Sape kata klu ikut gaya Islam x cantik?? Yang tertutup tu lebih indah kan.. Sejuk je mata memandang..

CINTA

cinta?? ada kaitan dgn akhlak?? spe kata x de.. ikhtilat?? bukan akhlak?? dh tu,, knpe x smbung sma dgn prgaulan tu?? sbb cinta ni perlu dihighlight kan..

status je, pasl cinta.. x boring ye.. jgn sibuk kejar cinta dunia.. Allah dh jnjikan yg terbaik untuk kita.. Kalau kite sibuk cari past tukar couple.. bukan kita x prcye ke dgn janji Allah..
sibuk ckp I Love U Syg.. Allah?? x syg ke.. Allah menghalalkan hubgn slps kahwin.. Jd adik2, kakak, muslimin dan muslimat sekalian.. klu rse nk cinta yg diberkati.. tnggu la jodoh Allah smpai..
jgn fikir bila awk post mcm2 pasl awk ngan bf@gf tu sweet.. kdg2 org pun mnyampah..

Konklusinya.. Analisa2.. Cek balik2.. Siapa kita?? bgaimana iman kita??
Sabda Rsulullah SAW : aku tinggalkan kpd kamu 2 prkara yg selama mna kamu berpegang kepadanya kamu tidak akan sesat.
Al-Quran dan As-sunnah..

Stakat itu shje.. Wallahu'alam.. Ila lliqa'..

Sekadar renungan bersama..