Ukhuwah fillah abadan abada.. Syukran 'alaikum

Friday, 24 August 2012

<< 3 >>








Assalamualaikum wbt.. Salam nuzul Quran..

Dah lme x mnjenguk blog ni.. Busy+stress.. X pe.. Allah sntiasa ada..

1.. Ramadhan yg terakhir di asrama brsama ahli batch 21, adik2, dn kakak2.. insyaAllah.. dan mane tau mgkin ni jge ramadhan terakhir di muka bumi Allah ni.. Kite x tau ape yg bakal trjadi jd,, anggapla seolah-olah ramdhan ni yg terakhir buat kita.. ramadhan bulan untuk berubah.. bulan untuk umat Islam.. jd knpe harus dibiarkan brlalu tnpa sebrg pngisian.. bulan ni lah,, kite nk tgk iman atau nafsu lg kuat.. bulan ni jgak la utk tarbiyah diri.. bulan ni jgak la yg org berebut utk dpt phala Allah.. uknnye berebut nk fikir mcm mne nk raye nnti.. lg2 untuk students yg nk periksa.. kita mntk tolg Allah.. ambil kbrkatan ramdhan yg dtg skali je setahun..

2.. Raya.. Cuti seminggu.. mcm mne ni.. kut ke nk hdpi cuti dgn sedara mara dtg.. nk pegang buku dpn internet@ tv.. boleh ke?? dugaan@cabaran@ ujian.. kne kuat.. pasl Raya ni,, x payah hurai pnjg2 pun.. org tau.. kn??

3.. Trial.. hm,, mcm nk SPM je.. tp trial ni sbgai satu lonjakan titik prmulaan nk tgk kite dh brsedia ke belum.. Ya Allah.. mc mne lah dgn hambaMu in ya Allah.. Pray or our success..

Jom doa sama-sama..

Bismillahrrahmanirrahim..
Ya Allah ya tuhanku,, ampunilah dosa ku, dosa kedua ibu bapaku, dosa ahli keluargaku, dosa guru-guruku, rakan-rakanku, dan dosa-dosa org Islam sme ade yg masih hidupp atau sudah mninggal dunia..

Ya Allah,, tetapkanlah hati kami di jalan Mu ini ya Allah.. Bantulah hambaMu yg lemah ini ya Allah.. Kuatkn hati kami, lapangkan dada kami, tajamkan akal kami ya Allah..

Sesungguhnya Engkau yg Maha Pemurah lg Maha Penyayang..
Amin ya Rabbal 'Alamin..

Salam Semua....

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.t..



Rse mcm brsawang plak blog ni sbb dh lme x update.. Tp x pe,, curi mse sikit sbb skrg ni.. Trial sgt dekat.. bak kte org.. tinggal satu tapak je lagi nk masuk medan peperangan.. tp bukn real lg la.. ni mcm prlawanan prshbatan..
*sori.. termengarut plak..

Sebelum kaki melangkah lebih jauh,,

Salam Aidilfitri buat semua..
كل عام وانتم بخير

raya tetap raya tapi jgn lpe trial untuk sume plajar tingkatan lima..

Nak kongsi tips yg sedikit sbyk boleh membantu dlm mghadapi peperiksaan:

1. Amalkan gaya hidup yg sihat..
> pastikan dpt tido yg cukup
> makan-makanan yg berkhasiat

2. Tidur pada waktu malam dgn tnang..
3. Elakkan study lebih drpd 12.30 tgh malam.. (sian kt otak kite nk berehat)
4. Jgn menggelabah sblum masuk dwn peperiksaan..
5. Bacalah bismillah dan selawat sblum masuk dwn pepriksaan..
6. Bykkn tawakkal kpd Allah slps berusaha sdaya upaya
(jgn usaha sdkit tp mgharpkan blsn Allah yg besar0

hm.. hnye sekadar prkongsian untuk diri ni yg masih ade kelemahan.. sme2 kite perbaiki diri dlm nghadapi peperiksaan..

yg paling penting.. bljr bkn untuk periksa tapi untuk dunia dan akhirat..

teringat sy,, ade adik form3 ckp..

'Akak nak tau x satu bnda yg boleh tolg kite dlm pelajarn?'

Saya: 'Ape dia?'

'Senang je.. niat kerana Allah.. InsyaAllah Allah prmudahkn semuanye'

ALLAH akn tolg hambanya yg menuntut ilmu.. Jd jgn trlalu sibuk nk belajar tp ibadat nk buat liat sgt.. sibuk trkejar-kejar solat.. konon nk belajar.. doa pun x smpt.. hilang keberkatannye.. ok..

Illaliqa'.. Doakn kami berjaye..