Ukhuwah fillah abadan abada.. Syukran 'alaikum

Thursday, 13 December 2012

Sedih?? untuk ape syg..

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamu'alaikum w.b.t..

sebelum tu.. http://sketchtoy.com/6209267

Tarikh yg sgt cantik.. mengikut kalendar Islam.. 1/2/34
Alhamdulillah masih lg diberi kesempatan untuk menerima nikmat yg bila2 mase Allah boleh tarik kn??

Bercerita tentang nikmat.. Kasih syg, senyuman, tangisan,, itu juga nikmat kan??

setelah mngambil sedikit masa untuk berfikir tentang apa yg dicakapkan oleh shbt sy tntg perkongsian mngenai cre nk cegah mengingati org?

Hmm, macam mne tu?? Fitrah itu x boleh dilawan@ disangkal kn.. Kadgkala hati ni dijerat oleh syaitan untuk sntiasa mengingati si dia.. X kiralah dia tu siapa.. tapi x salah la kalau nak igt keluarga, kawan2, cikgu2..

sekadar pandangan untuk dikongsi bersama.. buat akhowat n yg paling utama mestilah untuk diri ini yg byk khilafnye serta insan yg mudah lupa..




situasi 1:
Ya Allah,, ape yg aku buat ni.. Aku cume nak tau apa perasan dia kt aku.. kenapa aku asyik igt dia je..

situasi 2:
Bukan seng nk lupakan sumenye,, dh lme la.. sedihnya dgn apa yang jadi. macam mane ni??



Erm,, ni antra situasi yg melanda, membadai jiwa dan hati remaja. mcm sy jugak kn.. Tipu la untuk kata hati ni langsung tak pernah terusik kn.. Tapi, ingat balik.. Kalau kita teringat kat seseorang tu,, mana lebih berat ingatan kita.. pd dia?atau pd Allah..kita ingat pd Allah krn ada dia, atau ingat dia krn ada Allah?

jalan yang terbaik ialah mohon pada Allah.. insyaAllah hati akan sntiasa tenang.. kuat.. wake up dear!! he@she is ALLAH's..

Kalau pun kita rasa bhgia,, mgkn itu tak kekal.. Mohonlah,, rendahkan hati pada Allah agar Allah mengekalkan apa yang terbaik untuk kita.. Dan sentiasa ingat apa yang Allah bg tu sntiasa ada hikmah dan itulah yang terbaik..

Sekadar nak berkongsi apa yang ustazah@kakak saya pesan..
skrg kamu rs bahagia sehingga terukir senyuman di bibir,. andai tiba satu saat, senyuman bertukar kpd air mata,,ingatlah semuanya adalah tanda kasih sayang ALLAH,.

jgn sekali menyesali kehadirannya di hati kamu,..tetapi berterima kasih krn kehadirannya mengajar kamu erti sbnr kasih sayang ALLAH kpd hambaNYA..

Betul kan??








Ujian tu datang dalam pelbagai bentuk.. only ALLAH knows the secrets..
Hati tak tenang?? Allah kan dh bg love letter kt kita.. Bacalah..

Juz keep your smiles.. ALLAH kan ada.. :)


Wednesday, 12 December 2012

First of all.. miss my blog.. tgk tarikh last post.. hehe.. memg bersawang la blog ni kn,, btw,, thanks to my Layyinul Harrir sbb sudi igtkn sy tuk update sy pnye blog ni.. haha.. so,, to all readers..

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum w.b.t..

SPM is over
Hostel life is over *except for fivers yg dpt PLKN la kn..
Tears, smiles are over...



Hmm,, 5 tahun di SMKA Simpang Lima (SLISS)sememangnya mngajar asam garam kehidupan.. Di sini lah sy membina kekuatan sbgai seorang insan yg lemah..
Di sini juga sy memperbaiki kesalahan yg dilakukan dgn ihsan dr senior2, adik2 dan yg palg penting my 21st gen family..
Di sini yg palg penting.. sy menimba ilmu Allah yg sgt luas.. belajar berdikari, mnyelesaikan masalah, kepimpinan sglenye ditimba di sini..


Dan selama 5 tahun ni,, sy tak pernah terfikir untuk tbe2 mnjadi outsider selepas letak jwtn.. hurm,, dgn umah jauhnye.. Sumenye jd lepas abes trial..

tapi,, alhamdulillah,, dlm tempoh tu,, Allah bg kekuatan untuk sy cari balik di mana hilangnya Alia yg dulu.. Kuasa Allah memg x de org yang boleh lawan..

********************* end cite sblum exam *********************************

so,, lets start the real hostel life with the 21st gen family ONLY during spm.. haha

















seriously,, told u without any doubt.. sgt la best..
with my new dorm mates : Aina Zulaiha, Afiqah Nuar, Afiqah Hanani, Afifah Aqilah, Dayah Supni, Diba Qylah, Aina Sakinah, Nasha Izyani, Nadheerah, Fara Wahida, Syafiqah Razif n Huda Zainuddin...

























We were having a great time together,, breakfast, strolling, lunch, abc+ mee goreng, dinner, supper brsme bugger@benjo, kcu org sme2 smpai gelak guling2, last day sempat lg jwb call org indon..

******************** 5th Dec 2012.. berakhir la kisah kami *****************

6th n 7th Dec~ girls day out..

























The memories will cannot be forgotten.. I love all of u.. Thanks for being nice family n frens.. Forgive me for all my fault.. lastly,, May Allah bless all of us and success will always be ours.. Dunia dan akhirat.. SPM 2012 candidates.. Minna~ aishiteru...

lastly.. click this link http://sketchtoy.com/5506927






Sunday, 16 September 2012

Sampai bile??


Kita sbgai manusia x dpt lari drpd realiti untuk sakit hati, marah, bengang.. Semuanya fitrah ttpi lahir dr hati yg dididik dgn nafsu amarah.. Dtg sifat sabar untuk memjuk hati yg rapuh.. Tidak dpt dinafikan,, kdgkala sifat sbr ni kalah dgn nafsu..
"Sabar2,, smpai bile??" "Sabar pun ada hadnya juga"



Assalamualaikum w.b.t buat sume..
curi mse kejap untuk brkongsi dgn sume.. harp dpt ambik pngajarn..

Dlm hidup kite,, kite x lari drpd ditimpa ujian.. bezanya sme ade berat atau ringan tp pusg2.. hakikatnye kite mampu untk tempuhi sgle ujian tu sbb ade hikmah dan chya disbalik ape yg brlaku..

hari ni,, nk highlight pasl sifat hipokrit.. org mlyu ckp talam dua muka.. elok ke?? x best kn + sakit hati dgn org yg mcm ni.. tp kite kna doakn yg trbaek untuk dia..

Kdg2.. sy sndri x fhm dgn org yg mcm ni.. best sgt ke rase.. cbe bygkn kalu dia yg kna mcm tu.. agk2 rse mcm mne ek??

Puas mncri ksalahan diri ni smpai byk sgt cerita buruk yg dgr tp rupa2nya... Ade crite lain yg brjaya disebarkan.. Mne la prgi ilmu agama yg dididik kan??

Sme2 kita renungi balik sume sifat dlm diri kita.. Sy x smpurna sme mcm org lain.. Ttpi nk tunjukkn yg Allah sgt2 mngasihi hambanya. Allah tetap dtgkn org yg mnguatkn diri ni kan..

Teringat ade kwn2 ckp.. Ala alia,, biar je org nk ckp ape,, asalkan ko tau ko buat ape.. Lg sorg ckp,, mulut org kita x boleh tutup.. memg sush nk puaskan hati sume org.. Betul la tu.. Kdg2 org yg x rpt dgn kita yg boleh fhm ape yg kita rse.

Tapi,, pngalaman yg sy dpt ni sbnrnye mngajar sy sifat sbr, tabh dan kedewasaan..
Yg paling utama,, kite x dpt tutp mulut org tp kita hnye mampu brdoa agr die sedar yg dia salah.. X sgke sgt.. Tp x pe.. lps ni sy lari jauh2..


Friday, 24 August 2012

<< 3 >>








Assalamualaikum wbt.. Salam nuzul Quran..

Dah lme x mnjenguk blog ni.. Busy+stress.. X pe.. Allah sntiasa ada..

1.. Ramadhan yg terakhir di asrama brsama ahli batch 21, adik2, dn kakak2.. insyaAllah.. dan mane tau mgkin ni jge ramadhan terakhir di muka bumi Allah ni.. Kite x tau ape yg bakal trjadi jd,, anggapla seolah-olah ramdhan ni yg terakhir buat kita.. ramadhan bulan untuk berubah.. bulan untuk umat Islam.. jd knpe harus dibiarkan brlalu tnpa sebrg pngisian.. bulan ni lah,, kite nk tgk iman atau nafsu lg kuat.. bulan ni jgak la utk tarbiyah diri.. bulan ni jgak la yg org berebut utk dpt phala Allah.. uknnye berebut nk fikir mcm mne nk raye nnti.. lg2 untuk students yg nk periksa.. kita mntk tolg Allah.. ambil kbrkatan ramdhan yg dtg skali je setahun..

2.. Raya.. Cuti seminggu.. mcm mne ni.. kut ke nk hdpi cuti dgn sedara mara dtg.. nk pegang buku dpn internet@ tv.. boleh ke?? dugaan@cabaran@ ujian.. kne kuat.. pasl Raya ni,, x payah hurai pnjg2 pun.. org tau.. kn??

3.. Trial.. hm,, mcm nk SPM je.. tp trial ni sbgai satu lonjakan titik prmulaan nk tgk kite dh brsedia ke belum.. Ya Allah.. mc mne lah dgn hambaMu in ya Allah.. Pray or our success..

Jom doa sama-sama..

Bismillahrrahmanirrahim..
Ya Allah ya tuhanku,, ampunilah dosa ku, dosa kedua ibu bapaku, dosa ahli keluargaku, dosa guru-guruku, rakan-rakanku, dan dosa-dosa org Islam sme ade yg masih hidupp atau sudah mninggal dunia..

Ya Allah,, tetapkanlah hati kami di jalan Mu ini ya Allah.. Bantulah hambaMu yg lemah ini ya Allah.. Kuatkn hati kami, lapangkan dada kami, tajamkan akal kami ya Allah..

Sesungguhnya Engkau yg Maha Pemurah lg Maha Penyayang..
Amin ya Rabbal 'Alamin..

Salam Semua....

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.t..



Rse mcm brsawang plak blog ni sbb dh lme x update.. Tp x pe,, curi mse sikit sbb skrg ni.. Trial sgt dekat.. bak kte org.. tinggal satu tapak je lagi nk masuk medan peperangan.. tp bukn real lg la.. ni mcm prlawanan prshbatan..
*sori.. termengarut plak..

Sebelum kaki melangkah lebih jauh,,

Salam Aidilfitri buat semua..
كل عام وانتم بخير

raya tetap raya tapi jgn lpe trial untuk sume plajar tingkatan lima..

Nak kongsi tips yg sedikit sbyk boleh membantu dlm mghadapi peperiksaan:

1. Amalkan gaya hidup yg sihat..
> pastikan dpt tido yg cukup
> makan-makanan yg berkhasiat

2. Tidur pada waktu malam dgn tnang..
3. Elakkan study lebih drpd 12.30 tgh malam.. (sian kt otak kite nk berehat)
4. Jgn menggelabah sblum masuk dwn peperiksaan..
5. Bacalah bismillah dan selawat sblum masuk dwn pepriksaan..
6. Bykkn tawakkal kpd Allah slps berusaha sdaya upaya
(jgn usaha sdkit tp mgharpkan blsn Allah yg besar0

hm.. hnye sekadar prkongsian untuk diri ni yg masih ade kelemahan.. sme2 kite perbaiki diri dlm nghadapi peperiksaan..

yg paling penting.. bljr bkn untuk periksa tapi untuk dunia dan akhirat..

teringat sy,, ade adik form3 ckp..

'Akak nak tau x satu bnda yg boleh tolg kite dlm pelajarn?'

Saya: 'Ape dia?'

'Senang je.. niat kerana Allah.. InsyaAllah Allah prmudahkn semuanye'

ALLAH akn tolg hambanya yg menuntut ilmu.. Jd jgn trlalu sibuk nk belajar tp ibadat nk buat liat sgt.. sibuk trkejar-kejar solat.. konon nk belajar.. doa pun x smpt.. hilang keberkatannye.. ok..

Illaliqa'.. Doakn kami berjaye..

Saturday, 23 June 2012

BiG WaR!!!



Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum w.b.t..
Alhamdulillah,, dpt jugak peluang untk mencoret sikit di blog ni.. esok nk balik ke ostel dan insyaAllah meneruskan perjuangan yg lg besar untuk tahun ni..

Frankly speaking, based on the results.. erm,, WE (all the 21st batch) have to make a really big move.. No more lalalalalalalala land..

Kalau nk dibandingkan dgn budak2 sbp. hm,, demam jdnye.. jadi kena jugak ade smgt..
Kite org Islam ni.. byk kelebihan.. boleh doa.. Allah janjikan yg terbaik aslkan usaha kena ada.. teringat pulak kwn kate.. 'nak smgt tuk SPM'.. haha.. insyaAllah boleh..

Semua org nak ni kan..


So.. make a move all my dear friends..
Seronok kan klu bace.. semua calon SMKA Simpang Lima menunjukan prestasi yg cemerlang.

> Yg dpt overseas nye berderet-deret.. semua buat prep..
> Yg dpt local pun,, sume course yg gah2..

SPM ni tntukan hala tuju kita.. memg la bukan pkerjaan.. tp x jeles ke tgk org yg results.. fuhhhhh.. berderet A+, A x ade huruf lain..

Bila buat alumni.. jmpe sume gah2 dan jadi org..
Mak ayah bngge,, adk beradik bngge apatah lg cikgu kite kan..

So,, to all my dear slissians.. tolak sume bnda ke tepi ye.. SPM je skrg..

Klau nk buat jahat,, igt ni taun akhir.. Bila lg nk buat yg baik..
Dkt sini la kita belajar mcm2 kn.. Pahit,, manis,, masam,, sumenye dh rase..
Pengalaman mnjadi ahli batch 21 mnjadikn kite sume knal erti kehidupan..
Lpas ni,, dh x de jerit2 kena marh,, dh x de org pkse suruh solat hajat,, bce quran.. kn.. bet we will miss them forever..

*ayat merapu.. hehe

Ok lah ye.. sme2 kite tingkatkan amalan di samping usaha yg seiring dgn apa yg kte nak,, bukannye doa je tnpa usaha..
Hubgan Allah,, dgn mnusia jgn kite lupa..
Ukhuwah fillah abadan abada.. Uhibbuki fillah <3

Selamat mnghadapi exam semua. Minna~ ganbatte kudasai~~~~





Friday, 8 June 2012

Jumaat penghulu segala hari..



Bismillahirrahmanirrahim..
Salam sayyidul ayyam.. Hari yg penuh barakah InsyaAllah..

Zikir hari ini: YA ALLAH..
Seng je kn.. sme2 ye kita zikir byk2..

Selalunya hari jumaat ni,, ramai org suka.
# hari akhir sekolah.. yg duk asrama.. nk qada' tido esok.. nk balik umah..
# hari last kerja.. bg yg bekerja la.. esok nk relax kt rumah..
# sek pun sekejap je.. lagi2 kalau jadual ringan..

Tapi sbnarnye.. Dlm hari jumaat ni juga tersirat pelbagai rahsia..
Yg paling Besar sekali ialah Hari Kiamat

Amalan yg baik dan diajar Rasulullah ialah membaca surah Al-Kahfi.. bila lg nak bce surah pnjg kan.. 10 muka surat je..
Bce novel 1000 ms boleh.. hehe.. pesanan utk diri sndiri jugak..


Ok lah.. selamat beramal pd hari jumaat.. Nak kongsi kartun ni..




Wednesday, 6 June 2012

Sweet sgt..

Bismillahirrahmanirrahim..
Semoga entry ni sbgai satu perkongsian untuk
kesedaran diri sendiri dan dikongsikan bersama pembaca..









Sepanjang cuti ni asyik tgk org post pasl cinta je.. drpd yg budk2 sek smpai la org yg dh nk kahwin n org yg dh kahwin(ni x kisah la).. Ada stgh yg ckp,, x pe ni post cinta islamik.. Alhamdulillah.. Tp kan apa kata kita kurgkn sikit dan bykkn bnda yg lebih brmanfaat(only suggestion)

X marah pun nak post pasl cinta ni sbb bnda tu fitrah tp bg yg muda2 ni,, kita bercintalah dgn Allah, Rasul, Parents, Teachers, UPSR@PMR@SPM.. kn lg best.. Allah dh tetapkan dh jodohnye.. hehe :)

Disebabkan ari tu, internet laju plak,, bukak youtube dan suddenly trjumpa balik video yg kwn prnah cite.. Percintaan yg sgt sweet utk dilihat dan diambil sbgai pngajaran..

Everybody has their own love story kan.. Cuba tgk link ni.. I've been proposed..Mls nk upload video..

*bg link je la ek..

Bila tgk rse sweet sgt dan mampu ke,, kita dpt sorg laki yg sgt hebat mcm ni(prngai la)..
Malu kan kalau kita sibuk terkejar-kejar bnda yg kita x pasti..











>Jgn sibuk urusan Allah,, kalau diri kita ni x habis lg buat amalan yg Allah suruh..

>Jgn sibuk nak cari psgn hidup, kalau matlamat dlm peperiksaan pun x capai lg..

>Jgn sibuk nak cari cinta, kalau ilmu tu x penuh lgi di dada..

>Jgn sibuk nak cakap pasl cinta je,, tp bnda lain diabaikan..

Memg x dinafikan sume org sronok pasl cinta.. Tapi Cinta YG Abadi spe nk kejar??







Monday, 4 June 2012

KnPe SaYa??



Sebab Allah sygkan kita..










Bismillahirrahmanirrahim..
Tajuk kita hari ni.. knpe saya@aku??????????

Ujian@dugaan@masalah dtg menimpa khidupan kita.. X semua yg berlaku indah belaka kan??
Jadinya,, nak kongsi tips untuk teguhkan IMAN,, tabahkan HATI, kuatkan DIRI untuk hadapi semua bnda yg akan sntiasa dtg sbgai bukti ketaqwaan kpd Allah S.W.T.. Ingat x dlm post sblum ni.. PASTI ADA PENGHUJUNGNYA

Sme2 kita cuba:
* Jgn mengeluh dan marah.. (syaitan suka)

* Tenangkan hati,, istighfar byk.. (muhasabah kembali)

* Cari jgn penyelesaian.. (mintak ptunjuk Allah)

* Cuba untuk selesaikan.. (wlu ape jua cara- mngikut syariat)

* Klu boleh dikongsi, luahkn.. (but ALLAH is the best)

* Jika ada bnda yg lebih pntg, kurgkn fikir mslh..

* Selesaikan satu-persatu..

* Fikirkn hikmah yg Allah uji kita.. (insyaAllah past ada)

* Palg pntg,, bykn dekatkn diri dgn Allah.. (untuk sucikn jiwa)

Sekadar perkongsian untuk sahabat sekalian dan utk diri ini yg masih byk khilafnya.. Ganjaran Allah amat besar buat hambaNya yg bersabar.. Innallaha ma'assabirin.. :)

Kita menangis krna tercari-cari matahari.. Rupa-rupanya Allah dtgkan pelangi..
Kita menangis krna duji.. Rupa-rupanya Allah sediakan syurga hakiki..

Salam seindah suria..







Friday, 1 June 2012

<< ChEcK LiSt >>


Assalamualaikum w.b.t..

Berdasarkan tajuk kita.. Jom kita buat semakan.. Islam is the way of life ke bukan??






Sbelum tu.. Ramai org sekrg ni dh makin hilg nilai Islam yg sbnar kn.. Kita sering terlupa, alpa dan leka dgn perkembangan teknologi dan budaya hendonisme yg semakin menular.. Dan fokus utamanya ialah REMAJA!! Islam ini ialah agama yg begitu syumul.. Islam juga mudah.. Oleh itu,, jom kita hayati Islam yg sbnarnye..

AKIDAH

Bila sebut pasal akidah,, metsilah IMAN kan..
Membenarkn dlm hati, mngaku dgn lisan dan menzahirkan dgn amalan.
Kalau kite kata Allah tu ada, kita benarkn dlm hati, tp klu kita x buat apa yg Dia suruh,, mcm mne tu??
Akidah juga satu prkara yg x boleh dibawa main wlupun prkara kecik.. Ingat!!

AKHLAK

Bila belajar pasal akhlak, sejak sek rendah lagi.. asyik ckp ala,, akhlak seng je.. Ikut logik..
Tapi, sedar x kita, mulut ckp seng, tp prbuatan??
Akhlak merupakan aspek yg sgt penting krna akhlak ini nilai seseorg itu.. Iman jge brgantung pd akhlak..
Sabda Rasulullah SAW : "org yg paling baik sempurna imannya ialah org yg paling mulia akhlaknya. Org yg berbuat baik kepada isterinya ialan org yg terbaik dikalangan kamu'..

Islam itu cantik krna akhlak. X guna kalau ada ilmu tp x pernah manfaatkn. Kite nmpak akhlak ni mcm bnda kecik je..
Belajar pasl jga alam JE tp kita x sedar yg setiap perbuatan tu pahala nya besar..

Kalau nk ckp pasl akhlak ni skopnye luas sgt.. Tp kita kaitkan dgn remaja hari ni..


Pergaulan antara lelaki dan perempuan :

Memang sush la kan?? Cuba cari alasan untuk mnegur, bersembang.. Ya Allah,, sush betul nak jaga. Kalau kat luar tu, jgn ckp bandar, kampung, pekan, hulu, hilir, semua sama je.. Malu tu dh hilang daripada diri. Salah ibu mengandung ke?? Sepatutnya semua pihak main peranan kan??


Menjaga aurat :

Sedihkan tgk org zaman sekarang, yg ni jgnkn org muda yg agak berumur pun hilang dh rse malunye.. Rumah kata pergi, kubur kata mari.. Perempuan dan laki masg2 x endahkan pasl aurt tp sibuk pasl style... Macho?? Cun?? Comel??
Sape kata klu ikut gaya Islam x cantik?? Yang tertutup tu lebih indah kan.. Sejuk je mata memandang..

CINTA

cinta?? ada kaitan dgn akhlak?? spe kata x de.. ikhtilat?? bukan akhlak?? dh tu,, knpe x smbung sma dgn prgaulan tu?? sbb cinta ni perlu dihighlight kan..

status je, pasl cinta.. x boring ye.. jgn sibuk kejar cinta dunia.. Allah dh jnjikan yg terbaik untuk kita.. Kalau kite sibuk cari past tukar couple.. bukan kita x prcye ke dgn janji Allah..
sibuk ckp I Love U Syg.. Allah?? x syg ke.. Allah menghalalkan hubgn slps kahwin.. Jd adik2, kakak, muslimin dan muslimat sekalian.. klu rse nk cinta yg diberkati.. tnggu la jodoh Allah smpai..
jgn fikir bila awk post mcm2 pasl awk ngan bf@gf tu sweet.. kdg2 org pun mnyampah..

Konklusinya.. Analisa2.. Cek balik2.. Siapa kita?? bgaimana iman kita??
Sabda Rsulullah SAW : aku tinggalkan kpd kamu 2 prkara yg selama mna kamu berpegang kepadanya kamu tidak akan sesat.
Al-Quran dan As-sunnah..

Stakat itu shje.. Wallahu'alam.. Ila lliqa'..

Sekadar renungan bersama..




Monday, 28 May 2012

Pasti ada penghujungnya..


'Umi,, tgh buat apa tu?? Walid kata dia nak pergi keje,' tegur si anak kecil..
'Ya Allah,, umi lupa,, td umi ambik beg umi.. Jom syg turun bawah'..

'Abg pergi dulu.. Jaga diri elok2 ye.. Assalamualaikum.' Lantas tangan si suami dicium..
'Maaf jika sy ada buat salah dgn abang. doakan sy. Wa'alaikumussalam.

Kerjaya sebgai seorang pensyarah yang bergelar profesor telah digapai seperti apa yg diharapkan sewaktu masih bergelar pelajar.. InsyaAllah, Allah akn tolg hambaNya..

Tuk,tuk,tuk..

'Masuk. oh,, Naelah,, ada ape yg sy boleh bantu kamu?'
'Prof, sy ada maslh, boleh prof tolg sy.'jwab pelajar itu.
'Sebenarnye, sy x fhm knpe Allah bg ujian dkt kita. Sy x tau knpe?? Sy rasa sedih sgt. Knape org lain boleh bhgia. Sy x kacau org pn, tp org benci kt sy. Ya, mgkin sy tegas dlm jalankan tugas, tp tegas sy bertempat.. Klu sume org tgk je, spe yg nk tegur kemungkaran tuh?? Mungkin stiap org ada kelemhan sndiri, tp knpe org x cbe nk fhm sy. Sy rendahkan ego, sy cbe untuk minta maaf tp x de pun yg pandg.. Sampai bile??

'Naelah, Allah sntiasa sygkan hambaNya kan. Allah x akan mnguji hambaNya jika hambaNya itu x mampu. pegang ayat ni.. Bukan sy yg bg tapi Allah sndiri yg ckp. Sy nak kongsi satu kisah dgn awk..

Ada sorg pelajar ni,, sama mcm awk. Tegas dan sorg yg sgt susah utk mngalah. Kdg2, bnda kecik pn boleh jd besar sbb dia x nk mngaku kalah terutamanya dlm hal berdebat. Tp, dia sorg yg jlnkn tugas dan itu memg x dpt dinafikan wlupun org kutuk dia. hati perempuan, skuat mne pn dia, tetap akan mnangis kan.. Tp, stiap kali dia jatuh, dia akan bgn balik krna spotong ayat yg Allah janjikan ini la..
kadangkala, dia sering tertnye-tnye, jhat sgt ke aku ni, smpai sume aku buat x de sikit pn yg boleh ubah perspektif org.. X kan x de sikit pn kebaikan yg aku buat. Kadgkala, hati ni dh rapuh sgt bila ditimpa ujian..
Tp awk, tau x Naelah, wlupun dia dibenci kwn, kakak senior, junior.. Dia masih mampu lg berdiri krna satu, tekadnya, biar orang benci aku, aslkan Allah sntiasa ada. Awk cube bygkan, waktu tu, dia duduk kt sek men, asrama.. Setiap hari, dia akan jmpe org yg sme, x de mak dan ayah disisi.. Kwn yg ada untuk dia menangis pun, hnya smntara kan..
5 tahun, dia sabar. Smpai kn satu hari tu, dia prnah ckp,, sbar itu ada hadnya. Tp, kuasa Allah maha Besar kn.. tbe2 dia trbce satu artikel.. 'Jgn kita kate sabar tu ada hadnya krna ujian Allah untuk mnusia tu dtg dan pergi' Ubat untuk marah satu, iaitu sabar'.. Mulanya, memg sush untk kuatkan hati, tapi bila smgt tu Allah tiupkan dlm dirinya, dia jadi kuat. mungkin awk kata, klu asyik awk je yg mngalah, smpai bila.. perjuangan itu pahit syg krna syurga itu manis.. Bila kita ditimpa masalah, igt bhwa pasti ada penghujungnya.. Igt balik prjuangan srikandi islam dahulu.. semuanya kuat.. Rasulullah sndiri dibenci.. tp, satu lg,, persekitaran turut mainkan peranan,, bila awk buat baik dgn pensyarah, org tua. insyaAllah hati awk akan teng.. Awk nk tau.. Dia selalu bergurau dgn kwnnya,, mgkn aku duji skrg, tp mna tau insyaAllah satu hari nnti aku akn dpt suami yg soleh kan.. Allah makbulkan doanya itu..

Jd Naelah,, percaya lah yg Allah akn sntiasa uji hambaNya dan past akan ade kemanisn di penghujungnya. Klu awk rse yg awk sakit dan x mampu,, awk ingat Allah dan Rsulullah.. jgn salahkan Allah.. Dan klu awk tau kelemahan awk,, cuba kurgkan itu..

'Ya Allah,, malunya sy.. Sy x sedar yg Allah sntiasa tolg sy. Sy lupa yg Allah bg kekuatan family dgn org2 yg sbnrnye mngajar erti kehidupn ni.. trima kasih prof.'

'Umi, asyik termenung je. Walid,tgk umi ni.'adu si anak.
'Ya Allah, anak umi. Maaf,umi trkhayal. Jom, naik ats tidur.'

'Syg, ape yg awk menungkn dari tadi?
'Sy tringat td ada student mngadu tntg mslah. Alhamdulillah, Allah itu Maha Adil. Allah kurniakan kemanisn dlm khidupan wlupn pd awlnye ujian dtg menimpa.'

'kerana setiap ujian pasti ada penghujungnya,' smbung si suami..


Masa kite untuk siapa??

Adakan masa untuk Allah klu nk Allah ada mase untuk kita..
Seringkali kita terleka,, masa kita lebih byk dihabiskan untuk facebook@twitter seng cerita internet kan.. Kita gembira, kita sedih, kita merajuk, kita marah, semuanya kita 'update' dlm blog.. tp kita lupa yg Allah sntiasa ada bersama kita kan..
Malu x klu kita kenang balik,, kita duduk kt bumi ni pun Allah tumpangkan.. Hubungan dengan Allah kita x nk jaga.. Mase kita berlalu tnpa kita sedari.. Dalam 24 jam,, brpe min kita ingat Allah kan.. Sme2 kita muhasabah balik..

Jom kite renungkan analogi ni..
1. Kita jd tuan rumah.. Tetamu kita ni,, duduk lama kt rumah kita.. Kita tolg dia.. Kita ada kt sisi dia bile2 mase je.. Tp bila, dh berjaya, dia lupakan kita.. Agk2,, kita mcm mne??

2. Kita ada sorg kawan.. Kite tolg dia, ada kt sisi dia waktu sush.. Tapi bila sng,, dia tinggalkan kita dan pegi dgn kwn lain.. hancurkan hati kita.. Jadinye,, kita kena ingat yang Allah tu sntiasa ada untuk kita..

Dalam Al-Quran,, Allah ade sebut..
'Sesungguhnya orang yg paling mulia di sisiku ialah org yg paling bertaqwa' Taqwa ni,, klu kita tgk balik.. Hubgn dgn Allah kan.. Dkt kn hati dgn Allah..

Cuba kita renungkan sama: Bayangkan klu satu hari nanti Allah x nak pndg muka kita dkt hari akhirat sbb kita langgar perintah-Nya.. waktu tu kita dh x boleh nk balik ke dunia.. Allah bantu kita dulu,, tp kita lupa kt DIA kn.. Na'uzubillah..

oleh itu,, lepas ni.. setiap kerja yg kita buat.. kita kena ingat Allah.. krna Allah akan igt kt kita.. mcm kita kt sek,, org yg baik dgn kita,, msti kita igt kt dia kan..

Akhir kalam...
'Hati ni Allah yg pegang'... Bila mana seorg Hamba tu dekat dgn Allah,, masanya dihabiskan krna Allah.. Hati ni akan mnjadi teng..

P/s.. syukran asma,, harp ape yg diberi dpt dikaitkan.. sme2 kite renungkan..

Saturday, 17 March 2012

Alhamdulillah~


Mungkin ada di antra pmbce yg ttnye-tnye.. knpe dgn ana?? gaye mcm org putus cinta je..
Sebenarnye x.. Niat di hati mse cuti ni,, nk cari balik diri yg dh lme hilang.. nk cari balik kekuatan untk diri ni.. Hati ni dh rapuh sgt..

tapi

Alhamdulillah.. Allah memg sygkan hambaNya kn?? kdg2 kite trlalu fikirkn kkurangan yg ada kt diri kita tapi kita x sedar yg sbnrnye Allah tolong kita dgn mnghantar org2 yg ada di sekeliling kita..
Syukur sgt bila sntiasa ada shbt2 di sisi yg mmbntu untuk kuatkn balik diri ni..
Syg sgt2 kt sume..




Terima kasih sgt2 sbb sudi dgr bebelan alia yg mcm ape je ni..

Tadi tbe2 teringat dkt ckg yg selalu support diri ni.. Teringat dulu time ade mslh ke,, time dkt asrama,, slalu call untuk bgtau mslh.. suke kacau ckg.. terharu sgt bila ade kata-kata smgt untuk diri ni..

Daripada sini sbnrnye kita boleh fhm kn yg sbnrnye,, Allah sntiasa ada dgn hmbaNya.. Jgn trlalu mudah untuk judge diri kita ni.. Muhasabah balik diri ni, fhm kn balik apa yg Allah bg dkt kite.. Masakn Allah x tau ape yg terbaik untuk hmbaNya sedangkan Allah pencipta seluruh alam ini..
'Barangkali apa yg kamu benci itu baik bagimu, dan apa yang kamu suka itu, buruk bagimu'.. Fikir kn dulu sblum kita mnyalahkan takdir..


Kembali ke sek dgn harapan dan tekad baru.. Doakan kejayaan di dunia dan akhirat bersama-sama.. Amin.. insyaALLAH..

Wednesday, 14 March 2012

Satu pilihan..


Istikharah Cinta- Sigma

Bersaksi cinta diatas cinta
Dalam alunan tasbih ku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman dimalam sunyi penuh do'a

Sebut nama Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukmu
satu nama teman setia
Naluriku berkata

Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

diistikharah cinta..

Mesti tertnye-tnye kan.. ape la kaitan lirik lagu ni dgn postnye.. Sebenarnye,,x ske cuti.. Bukannya nak kata cuti tu boleh melemahkan iman.. x sama sekali..
tapi bila kita dibuai angan2 tnpa sebarg kerja..

-erm,, dia tgh buat ape ye??
-agk2,, bila ye nk msg??
-hm,,nk msg dia..

Susahnya kan nk jge hati ni bila ade ruang2 kosong yang tidak diisi dgn ilmu Allah..
Ayuh shabat,, jgn kita sibuk dan alpa mencari dia.. Tapi,, tekunlah mncari Dia..
Manfaatkanlah masa untuk mencari cinta Sang Khaliq..

Dari sahabat:
Allah tgk usaha bukan hasil.. Jom kita banyakkan tahajud untuk meraih cinta Allah.. Same2 kita berdoa agar kita kuat menghadapi cabaran yg hebat.. Semoga kita bukan di kalangan yang menjadi fitnah buat rijal..

Jangan kita ragu2 untuk teruskan jihad melawan nafsu krna syaitan akn sntiasa bisikkan hasutan agar kita sntiasa teringkatkan dia.. Jgn biarkan dia mngambil tempat Dia yg sepatutnya ade di hati kita..
Teringat kisah Rabiatul Adawiyah.. Jom sme2 kita cuba.. InsyaALLAH..


Sampai satu masa,, dengan izin Allah kita akan lalui juga saat ini.. Berdoalah agar hidup kita sentiasa dinaungi arasy Allah.. Pada saat ini juga,, kita akan berasa nikmat+ kemanisan+ berkat dari apa yg kita usahakan..
X lama syg2 ku mawar sekalian..

Jgn ragu2 untuk katakan tidak.. tetapi ragu2 lah untk mnerima cinta yg kita sendiri tidak pasti penghujungnya.. Islam tidak menghalang umatnya bercinta.. tetapi biarlah cinta itu diredahi..


Fitrah itu tidak dapat disangkal tapi boleh dilwan dengan jihad..

Monday, 12 March 2012

Ya Allah,, kurniakan kekuatan buat hamba..


Dalam kehidupan kite ni.. kite x sedar yg kite yg kawal kehidupan kite.. Allah kurniakan kita akal untuk kita bezakan mana yg baik atau yg buruk.. Perasaan kita juga dikawal oleh akal kita.. Jika kita bersedih maka kita dirundung pilu,, Terutamanya wanita yakni muslimah yang Allah kurniakan dengan kelembutan hati yang mudah rapuh apabila diduga. Terutamanya dalam soal fitrah yang tidak dapat dilawan.. Fitrah ingin mencintai dan dicintai. Ingin mengasihi dan dikasihi..


Percayalah duhai wanita..
Allah menjanjikan yang terbaik untuk kita sekiranya kita cuba menjadi yang terbaik..
Sayangku,, sebagaimana ikhtilat yang kita jaga, itulah yang menggambarkan bakal suami kita nanti.. Pada saat ini,, syaitan akan berasa gembira jika si muslimah merasa hancur kerana tidak dapat melawan kebenaran yang kita sendiri tau..

Sayangku mujahidah solehah,, kuatkan hatimu agar kita sama-sama dapat mengislahkan diri dan menjadi apa yang terbaik untuk agama.. Jadikanlah kelemahan itu sebgai satu kekuatan dalam diri.. Jihad melawan nafsu itu lebih susah daripada jihad di medan perang..

Boleh jadi apa yang kita benci itu baik untuk kita dan yang kita suka itu buruk untuk kita.. Menjadi yang terbaik untuk mendapat yang terbaik.. percaturan Allah sangat hebat dan tiada seorang pun hambanya yang mampu melawan takdir..


Ya Allah,, aku bersyukur kerana Engkau telah menghantar sahabat untukku..
Sekalung rindu dan sejambak terima kasih kepada sahabat yang setia mendengar.. Sesungguhnya Allah yang Maha Mengetahui segalanya.. Hanya doa yang dapat kutitipkan buatmu..

Credit to:
Khairul 'Azza.. terima kasih ukhti..
Nur Asma Syaznie.. terima kasih sayang..
Nur Nabila Najla.. terima kasih dear..

Minna~aishiteru...

Sunday, 11 March 2012

Wake up dear..


Masalah yg akan dihdapi bile kite bergelar remaja.. kan..
Kembalilah kpd Allah..
Sukran ila sadiqatii 'ala nasihatuki:

awak , jgn awak mnta dia , andai itu yg mmbuatkan Dia cmburu .. doa pada-Nya , moga dikuatkan hati dlm mnmpuh hari2 rmaja yg mncabr ini , sungguh ! kita diuji sekarang ,, jgn biarkan Sang Khaliq cemburu ~ ♥

*kadang2..
♥ bila dia menolak, bila dia menjauh, bila dia mengelak,
> bukan sebab dia membenci kamu,
> bukan kerana kamu seorang yang bertepuk sebelah tangan,
> bukan kerana cuma kamu seorang yg merasakan segala rasa itu..

*tapi kerana dia tahu, dan kerana dia sedar..
> ini bukan caranya,
> ini bukan masanya,
♥ walaupun dia punya rasa yang sama ♥

*dia melakukan itu,
> kerana tak mahu ‘merosakkan’ kamu..
> kerana tak mahu kamu terfitnah oleh dirinya…
> fahamilah dia.... fahami juga tujuan hidupmu..

Moga Allah kuatkan hati yg rapuh.. Allah x kan membebani hambanya ape yg dia tidak mampu..

Monday, 23 January 2012

YA ALLAH .
mengapa wanita sering menangis?

Jwbnya:

KARANA wanita itu unik.

☑Aku ciptakan ia sbg makhluk istimewa"
☑KU kuatkan bahunya utk menjaga anak2nya,"
☑KU lembutkan hatinya utk memberi rasa aman,"
☑KU kuatkan rahimnya utk menyimpan benih manusia,"
☑KU teguhkan peribadinya utk terus berjuang saat yg lain menyerah,"
☑KU beri dia naluri utk mencintai anak2 dlm keadaan apapun,"
KU kuatkan batinnya utk ttp menyayangi walau dikhianati oleh teman,

walau disakiti oleh orang" yang ia sayangi Wanita mahluk kuat, tapi jika satu saat dia menangis itu karena
☑KU beri dia air mata utk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.

"WANITA , KAMU ISTIMEWA"

Umat Islam.. sedarlah dan bangkitlah!!

Wall Photos
ADA BANYAK RAHSIA YANG ISRAEL LAKNATULLAH TELAH LAKUKAN DAN APLIKASIKAN DALAM HIDUP KITA.. SEDARKAH KITA.. ADA 10 PERKARA YANG TELAH DISEBARKAN SELUAS LUASNYA.. ADA LAGI NANTI AKAN DICARI DAN DIKONGSI.. SEBARKAN PADA UMAT MUHAMMAD AKHIR ZAMAN INI..

1) Israel merupakan salah satu pembekal rokok terbesar dunia, namun rakyatnya tidak digalakkan menghisap rokok yang mereka cipta kerana mereka tahu akan bahana dalam kandungannya!.

2) Israel mempunyai kepakaran dalam mencipta vaksin dan mahir dalam ilmu perubatan, namun ilmu itu hanya untuk orang luar, kerana mereka tahu bahan kimia yang terdapat dalam ubat akan merosakkan untuk satu jangka masa panjang. Penduduk israel sendiri menggunakan Habbatus Sauda dalam perubatan harian.

3) Taktik kaum ibu di Israel ketika mengandung ialah si ibu/ isteri akan mendengar si suami membaca, menyanyi atau mereka akan menyelesaikan masalah matematik bersama-sama untuk mendapat bayi yang bijak dan petah kerana pada ketika ini fikiran dan perasaan si isteri adalah bersambungan dengan anak dalam kandungan berbanding anda bercakap padanya di perut.

4) McDonald di israel telah membuat pengubahsuaian contohnya dari segi minuman. Mereka menggantikan kopi berkafein kepada teh yang mengandungi polyphenols, iaitu unsur kimia yang berfungsi sebagai antioksidan berkekuatan besar untuk membuang sel rosak dan mencegah kanser. Kita disini masih lagi menggunakan KAFEIN BERBAHAYA!

5) Di Israel, mereka akan memakan buah-buahan dahulu sebelum memakan makanan utama. Ini kerana hakikatnya dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah. Sedangkan disini kita dimomokkan dengan memakan buah-buahan sebagai pencuci mulut.

6) Israel terus melakukan berbagai usaha untuk menghancurkan Masjid Al Aqsha dan Qubah Shakhrah sejak 50 tahun yang lalu dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya?

7) Majoriti buku sejarah di dunia mengatakan Negara-negara Arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun 1967? Padahal faktanya, Israel yang menyerang Negara-negara Arab terlebih dahulu kemudian mereka merebut kota Al Quds dan Tebing Barat? Tetapi mereka mengatakan serangannya itu adalah serangan untuk menjaga diri dan antisipasi?

8 ) Di Palestin, penduduk kristian Palestin dan Palestin Muslim bersatu melawan penjajah yahudi

9) Pelajar-pelajar di sekolah dilatih dengan taktik ketenteraan dalam bersukan seperti menembak dan mamanah bagi melatih otak memfokus sesuatu perkara dan mempersiapkan diri jika perkhidmatan diperlukan dimasa akan datang.

10) Hosni Mubarak merupakan tulang belakang Israel dan Amerika selama 30 tahun!
By: Ma'ar Rahman

Saturday, 21 January 2012

Sy dh jatuh hati..



Ya Allah..
sy dh jatuh hati dgn lagu ni.. <3<3<3
liriknya sgt menyentuh hati selain lagunya yg hebat..
boleh jg pnguat jiwa apabila lemah selain ketenangan hati yg dipohon drpd Allah..
insyaAllah..

selamat mendengar (^_^)